martes, 17 de enero de 2023

Hª de la música , L'Edat Antiga

 

                                    L' Edat Antiga en la música  

Els grecs van coinvertir la música en una deles expressions artístiques més importants.

Pitàgores , un matemàtic grec que va viure fa uns 2.600 anys, qui, en escoltar un ferrer que prodüia sons diferents en colpejar el metall segons la mida del martell, va decidir d'experimentar a casa seua fent vibrar cordes de diferents mides i gruixos. Va observar que sonaven de forma diferent i a cada so li va aplicar un nombre. 

Aquest és l'origen de la primera teoria del llenguatge musical .


INSTRUMENTS DE ROMA 




                               L'Edat Mitjana

L'època dels castells i els cavallers, l'Esglesia va convertir-se en l'eix de la cultura . No hi havia escoles, i les poques persones que apreniena llegir i a escriure ho feien als monestirs. Els monjos van desenvolupar una teoria de la música més avançada i van compondre música en llatí per a les mises i altres actes religiosos. Lórgue va adquirir una importància fonamental. 

Gregori I Unificà la música dels actes religiosos, uns cants a una sola veu, sense instruments i en llatí, que actualment es coneixen amb el nom de Cant gregorià.


Guido D'Arezzo  Fou un monjo que va crear un sistema de linies per escriure música , pero en lloc de cins ( pentagrama ) ; n'utilitzà només quatre ( tetragrama ) .

A més va  donar nom a les notes ( que es nomenaven neumas )  a partir de les lletres inicials dels versos d'un antic himne religiós en llatí- Aquest es l'origen de la nostra escriptura musical actual. 

Però no tot era míusica religiosa.

Els joglars eren uns músics que anaven de poble en poble, cantant pels carrers, explicant històries i fent jocs de mans i trucs de màgia. 

Els trobadors  eren uns músics més cultes, que cantaven cançons d'amor als castells i als palaus.

Els instruments de L'Edat Mitjana